HUCBALD ONLINE BEDRIJVENWEEK 2021| HELGE SLIKKER

INTERVIEW MET HELGE SLIKKER 


Helge slikker, geboren in Utrecht en afgestudeerd aan de kleinkunst academie Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, heeft een baan waar de meeste muzikanten wel van kunnen dromen: film- en theatercomponist. Wij hadden de eer om hem interessante vragen te stellen voor onze online bedrijvenweek van 2021. Lees hieronder over zijn ervaringen binnen de muziekwereld (leestijd: ca. 2-3 minuten).

 Wat voor werk doet u en hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

"Ik ben film- en theatercomponist, tevens ben ik singer-songwriter en ben ik regelmatig op tournee. Ook ben ik afgestudeerd acteur, hier doe ik sporadisch iets mee."


Aan wat voor projecten werkt u momenteel? En waar bent u het meest trots op?


"Op dit moment componeer ik voor een Duitse bioscoopfilm, schrijf ik de muziek voor een nieuwe theatervoorstelling en werk ik aan mijn nieuwe album. Ik ben er het meeste trots op dat ik van muziek mijn werk heb weten te maken en daar goed van kan leven."


Hoe bent u bij dit werk terechtgekomen?


"Ik speelde mee als acteur in een voorstelling waar ze nog muziek voor nodig hadden. Aangezien ik al sinds mijn 15e muziek maakte werd mij en een vriend gevraagd de muziek te schrijven. Zodoende begon ik met theatermuziek. Een paar jaar later volgde de vraag of ik songs voor een film wilde schrijven, en daar moesten tevens nog underscores bij."


Heeft u tips voor mensen die graag in hetzelfde veld willen werken?


"Allereerst veel meters maken (vele uren kloten), je spullen op orde hebben, theaterstukken en films kijken, contacten opbouwen (het ene contact is de opmaat naar een andere), zoeken naar eigen stijl waardoor je op kunt vallen, veel klussen aanpakken in het begin om te oefenen ook al levert het niet veel geld op in eerste instantie."


Wat zijn enkele belangrijke aspecten waaraan gedacht moeten worden in de theatermuziek? En in de filmmuziek? 


"Muziek in theater kan alle kanten op gaan. Oftewel je kunt van een snoeihard metal nummer naar een gitaar tokkel en dan weer naar een haast onhoorbare toon en vervolgens weer naar een smartlap op een accordeon. Dat is het leuke eraan, het kan best extreem soms. Bij filmmuziek zoek je veel meer naar een idioom. Die zoektocht kan best even duren, maar is tevens ook het leuke."


Hoe ziet een gemiddeld compositieproces eruit en waar haalt u inspiratie vandaan? 


"Ik ben iemand die gebaseerd op het script al gaat schetsen. Daaruit haal ik al inspiraties hoor ik klankkleuren en metrums. Ik bouw eigenlijk al een soort van bibliotheek zodat de regisseur ook door mijn eerste bijdrage al inspiratie op dat vlak krijgt. Verder zorgt een gesprek met de regisseur vaak al voor een bepaalde hoek of genre, daar ga ik dan naar luisteren en doe er vervolgens mijn eigen ding mee."


Heeft u veel last gehad van de corona crisis in uw werk en hoe heeft u dat eventueel opgelost? 


"In eerste instantie wel, omdat niemand wist wat ie moest doen en alles dicht werd gegooid. Nu er een aantal werkwijzen zijn uitgedokterd lopen de diverse projecten wel weer. Wel is het nog niet op peil en dat is spannend."


Wat speelt er momenteel binnen de muziekindustrie waar meer aandacht voor nodig is, of wat beter kan?


"De rechtelijke kant van het verhaal kan altijd beter. Alle organisaties (buma-stemra-sena-norma-etc) bedoelen het goed, maar het systeem zou transparanter en duidelijker kunnen. Verder zijn de digitale platforms als spotify, apple music of deezer natuurlijk fantastisch, maar aan de achterkant zijn daar ook gewoon een aantal mensen die aan de touwtjes trekken en daar moet je maar net bij horen. Anderzijds is dat nooit anders geweest"


Tot slot, welk advies of welke boodschap zou u willen meegeven aan de huidige muziekwetenschap studenten?


"Als je de muziek in duikt moet je vooral volhouden. Het kost soms tijd voordat iets lukt, en velen haken dan ook af. En doe hetgeen wat je gaat doen zo goed mogelijk, alleen dan valt het op."

Comments

Popular posts from this blog

HUCBALD ONLINE BEDRIJVENWEEK 2021|POPPODIUM 013 TILBURG

HUCBALD ONLINE BEDRIJVENWEEK 2021| KENNE PETERS